czwartek, 9 lutego 2012

Na czwartkowy wieczór: Babeczki imbirowe z malinami


Babeczki, Muffinki...  jak tylko widzę je w sklepie dostaje apetytu! Kuszą swoim wyglądem i zapachem. Można je spotkać w różnych połączeniach  czy to czekoladowych,owocowych, z różnymi przyprawami, z kremami itp.
Chciałabym podzielić się z wami prostym przepisem na malinowe babeczki imbirowe ;) Są bardzo łatwe, ale jakie pyszne ♥ Od razu wspomnę,że załączone obrazki nie są mojego autorstwa , chciałam się skupić na przepisie. Miłego czytania i pieczenia!

Składniki:
-250g rozmrożonych malin (jeżeli mamy dostępność do świeżych sezonowych to proszę bardzo )
-150g mąki
-80g drobno zmielonych migdałów
-2 łyżeczki proszku  do pieczenia
-100g cukru
-szczypta soli
-jajko
-250ml  maślanki
-1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
-łyżka oleju
-cukier puder do  dekoracji
-blacha do pieczenia babeczek typu muffin z 12wgłębieniami
-tłuszcz do wysmarowania blachy

1) Rozgrzej piekarnik do 175st. C Wysmaruj tłuszczem blachę lub wypełnij każde z wgłębień dwoma papierowymi foremkami przeznaczonymi do pieczenia babeczek.
2) Wymieszaj mąkę z migdałami, proszkiem do pieczenia,cukrem i solą. Jajko ubij z maślanką. Dodaj do tego  imbir i olej. Wymieszaj,by uzyskać jednolitą konsystencję. Teraz wsyp mąkę z migdałami i mieszaj,aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji.
3) Wgłębienia w blasze (lub papierowe foremki) wypełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Następnie ułóż po kilka malin na każdej babeczce (lekko dociśnij). Blachę włóż do piekarnika. Piecz babeczki przez 20 minut,aż wyrosną i będą złotobrązowe. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika,poczekaj,aż babeczki wystygną,wyjmij je,ułóż na paterze i posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują z białą kawą ;)

                                   SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie. Uwielbiam muffiny i piec i jeśc :)

    OdpowiedzUsuń